DarkRebel

UrbanRebel

Modely

Novinka
CUPRA
Tavascan
CUPRA
Born
Novinka
CUPRA
Formentor
Od 979 900
Novinka
CUPRA
Leon
Od 869 900
Novinka
CUPRA
Leon Sportstourer
Od 904 900
CUPRA
Ateca
Od 839 900
Concept Cars
DarkRebel
Concept Cars
UrbanRebel

22.05.2024

CUPRA Born VZ

 

  • Opěradla nových skořepinových sedadel CUP Bucket v modelu CUPRA Born VZ jsou vyrobena z lněných vláken, která snižují emise CO2 o 49 %
  • Francesca Sangalliová, vedoucí oddělení barev a materiálů odpovědná za koncept a strategii: "Měníme sportovní estetiku tím, že jsme do interiéru vozu začlenili funkční díl vyrobený z lněných vláken."
  • Každé sedadlo je jedinečné díky uspořádání a délce přírodních vláken

 

Praha, 22-05-2024 - CUPRA pokračuje ve zkoumání nových možností, jak kombinovat trvalou udržitelnost s vyspělou technikou. V rámci svého neutuchajícího úsilí o snižování vlivu vozů CUPRA na životní prostředí vyvíjí například nové materiály a zavádí je do sériové výroby. V důsledku toho hrají přírodní prvky v nových modelech značky stále významnější roli, což je patrné také v případě mimořádně výkonného elektromobilu CUPRA Born VZ. Tento výhradně elektricky poháněný vůz je nyní vybaven exkluzivními skořepinovými sedadly CUP Bucket čalouněnými udržitelnými materiály, které nově interpretují autentičnost značky.

 

Udržitelný impulz.

Jedním z klíčových prvků v designu nových skořepinových sedadel CUP Bucket v modelu CUPRA Born VZ je opěradlo, v jehož kompozitních materiálech byla uhlíková a skelná vlákna nahrazena udržitelnějšími lněnými vlákny. Francesca Sangalliová, vedoucí oddělení barev a materiálů odpovědná za koncept a strategii u značky CUPRA, zdůrazňuje, že "kombinací čtyř tkanin z těchto přírodních vláken jsme získali funkční díl, který splňuje požadavky jak na užitné vlastnosti, tak na design". Použití lněných vláken znamená zásadní snížení emisí CO2 při výrobě těchto sedadel, konkrétně o 49 %. Za pozornost stojí navíc i skutečnost, že tento přírodní produkt není pěstován jen kvůli výrobě sedadel, ale využita je celá rostlina lnu, aniž by vznikal odpad. Například dlouhá vlákna lze použít v kompozitních materiálech s vynikajícími užitnými vlastnostmi, zatímco krátká vlákna se uplatní v izolačních materiálech a semena jako nutričně významná potravina.

 

 

Jedinečné svou podstatou.

Mezi nejvýznamnější charakteristiky práce s materiálem, jakým je len, patří také skutečnost, že "každé sedadlo CUPRA Bucket je jedinečné. Kvůli rozdílnému uspořádání a délce vláken nenajdete dvě sedadla, která by byla stejná", zdůrazňuje Francesca. V důsledku jedinečnosti těchto přírodních vláken a jejich výrobního procesu bude mít proto každý zákazník sedadlo s vlastním charakterem. Tyto osobité rysy, vyjádřené strukturou tkaniny na opěradle, obohacují revoluční DNA značky CUPRA.

 

 

Průkopník spolupráce.

CUPRA spolupracuje se společnostmi Bcomp a Sabelt na využití lněných vláken a vývoji inovativní nosné skořepiny. Díky tomu bylo v modelu CUPRA Born VZ možné využít ekologický materiál, který omezí spotřebu plastů a zajistí stejnou úroveň bezpečnosti jako uhlíkové kompozity. Francesca Sangalliová zdůrazňuje, že touto synergií "měníme sportovní estetiku tím, že jsme do interiéru vozu začlenili funkční díl vyrobený z lněných vláken". Jedná se o další příklad neutuchajícího úsilí značky CUPRA překonávat překážky a zpochybňovat status quo.

 

Provokace proměněná v realitu.

V rámci strategie značky CUPRA, která se zaměřuje na výzkum nových udržitelných materiálů a jejich zavádění do výroby vozů CUPRA, "jsme se po nějakou dobu věnovali výzkumu využití lněných vláken k výrobě sedadel pro naše vozy. Tento projekt jsme prezentovali na akci 'Nezastavitelný impulz' v Terramaru a nyní máme velkou radost, že se nám jej podařilo úspěšně realizovat," říká Francesca. Tento koncept ušel dlouhou cestu od inspirace až po svou realizaci jako součást DNA značky CUPRA. Zaměření na udržitelné materiály je patrné také u čalounění. Jeho základ tvoří tkanina z vláken SEAQUAL® YARN vyráběných z plastového odpadu sbíraného z moří, kterou doplňuje tkanina DINAMICA z mikrovlákna obsahujícího 73 % recyklovaného polyesteru. Trvalá udržitelnost je bezpochyby posedlostí, kterou bude CUPRA i nadále rozvíjet, aby zůstala v čele vývoje inovací a mobility budoucnosti.

 

 

 

Popisky k fotografiím:

 

CUP BUCKET SEATS1

Opěradla nových skořepinových sedadel CUP Bucket v modelu CUPRA Born VZ jsou vyrobena z lněných vláken, která snižují emise CO2 o 49 %

CUP BUCKET SEATS5

Zcela elektrická CUPRA Born VZ je nyní vybavena exkluzivními skořepinovými sedadly CUP Bucket čalouněnými udržitelnými materiály, které nově interpretují autentičnost značky

CUP BUCKET SEATS6

Každé skořepinové sedadlo CUP Bucket je jedinečné díky uspořádání a délce přírodních vláken

CUP BUCKET SEATS9

Jedním z klíčových prvků v designu nových skořepinových sedadel CUP Bucket je opěradlo, u něhož byla uhlíková a skelná vlákna v kompozitních materiálech nahrazena udržitelnějšími lněnými vlákny

CUP BUCKET SEATS11

Přírodní prvky hrají v nových modelech značky stále významnější roli, jak je patrné i v případě nového modelu CUPRA Born VZ

CUP BUCKET SEATS12

"Měníme sportovní estetiku tím, že jsme do interiéru vozu začlenili funkční díl vyrobený z lněných vláken"

 

 

 

 

 

SEAT S.A. 

 

SEAT S.A. je jedinou společností ve Španělsku s kompletní škálou činností zahrnujících návrh designu, vývoj, výrobu a prodej osobních vozů. Nadnárodní společnost se sídlem v Martorellu (Barcelona) je členem koncernu Volkswagen a prodává vozidla pod značkami CUPRA a SEAT.

 

SEAT S.A. vyváží více než 80 % svých vozidel a působí ve více než 70 zemích. Společnost zaměstnává více než 14 000 kvalifikovaných pracovníků a provozuje tři výrobní závody -   Martorel, El Prat de Llobregat a Barcelona, kde vyrábí modelové řady SEAT Ibiza, SEAT Arona, rodinu Leon a CUPRA Formentor. SEAT S.A. dále vyrábí vozy CUPRA Born a SEAT Tarraco v Německu a rodinu Ateca v České republice.

 

Společnost SEAT S.A. hraje vedoucí roli při přeměně Španělska na elektromobilové centrum Evropy. SEAT S.A., Volkswagen Group, PowerCo a jejich partneři investují v rámci projektu Future: Fast Forward 10 miliard eur do elektrifikace Španělska.

 

CUPRA je nekonvenční značka, která kombinuje emoce, elektrifikaci a sportovní výkony, aby z Barcelony inspirovala svět. Značka CUPRA, založená v roce 2018, se stala jednou z nejrychleji rostoucích automobilových značek v Evropě. CUPRA má síť specializovaných prodejních míst po celém světě.

 

Značka CUPRA dosáhla v roce 2023 nového prodejního rekordu s více než 230 000 dodanými vozy. CUPRA dokazuje, že elektrifikace a sportovní vlastnosti se vzájemně dokonale doplňují. Každý nově uvedený model s vyzývavým a originálním designem je novým milníkem, který definuje charakter značky: CUPRA Ateca, jedinečný model ve svém segmentu; CUPRA Leon, první elektrifikovaný model díky plug-in hybridnímu pohonu; CUPRA Formentor, první model vyvinutý exkluzivně pro značku CUPRA a její dosud nejprodávanější model; a CUPRA Born, první 100% elektromobil značky.

 

Značka CUPRA je oficiálním automobilovým partnerem fotbalového klubu FC Barcelona, kterému zajišťuje jeho mobilitu, prémiovým sponzorem globálního seriálu padelových turnajů World Padel Tour a oficiálním sponzorem klubu Finetwork KOI, který se účastní elektronických sportů. CUPRA je hrdým účastníkem závodního seriálu pro elektricky poháněné monoposty Formule E. Kmen CUPRA je tvořen týmem ambasadorů, kteří chtějí být hnací sílou změny. Mezi jeho členy patří mimo jiné filmový režisér J. A. Bayona, nominovaný na Oscary, jezdec Formule E Lucas Di Grassi, pouliční umělec TvBoy, držitelé zlatých olympijských medailí Adam Peaty a Saúl Craviotto, německý fotbalový brankář Marc ter Stegen a fotbalistka Alexia Putellasová, která již dvakrát v řadě získala ocenění Ženský zlatý míč a Best FIFA Award.

 

Porsche Česká republika je největším importérem osobních a užitkových vozidel do České republiky. Na českém trhu zastupuje značky Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, CUPRA a Volkswagen Užitkové vozy, včetně programu prodeje prověřených použitých vozů Das WeltAuto. S projektem nabíjecí infrastruktury MOON společnost vstoupila v roce 2020 do nové éry trvale udržitelné osobní mobility založené na elektrických pohonech a digitalizaci.

 

 

 


Porsche Česká republika s.r.o.

Filip Stoulil

PR Komunikace SEAT/CUPRA

Tel.: +420 739 546 542

Mail: filip.stoulil(kwfat)porsche.co(kwfdot)cz

cupraofficial.cz

 

 

 

 

 

 

 

AC&C Public Relations s.r.o.

Zorka Mašková

Senior Key Account Manager

Tel.: +420 736 751 151

Mail: zorka.maskova(kwfat)accpr(kwfdot)cz